Ekonomi

Mart ayında sanayi üretimi beklentileri karşılamadı

Sanayi üretimi Mart’ta yıllık bazda yüzde 0,1 daraldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sanayi üretiminde aylık bazda yüzde 5,5 artış gözlemlendi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, Mart ayında sanayi üretiminin aylık bazda yüzde 2,7 olmasını bekliyor; Yıllık bazda yüzde 0,5 artış oldu.

Şubat ayındaki depremlerin etkisiyle sanayi üretiminde yıllık bazda yüzde 8,2’lik düşüş yaşandı. Şubat ayı için yüzde 6 olarak açıklanan aylık düşüş yüzde 5,9 olarak revize edildi.

Sanayi üretimi için değerli bir gösterge olan ISO imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Mart ayında 50,9 fiyatıyla Aralık 2021’den bu yana en yüksek seviyesine yükseldi.

Sanayinin alt fasılları incelendiğinde, mart ayında madencilik ve taşocakçılığı fasıl endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 azalırken, imalat sanayi fasıl endeksi yüzde 1,4 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve klima üretim ve dağıtım bölüm endeksi yüzde 7 oldu. 8 azaldı.

Teknoloji seviyelerine göre sıralandığında Mart ayında yüksek teknolojili endüstriyel üretim kategorisinin öne çıktığı görüldü.

Bu dönemde yüksek teknolojili sanayi üretimi Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 18,7 artarken; geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,4 arttı. (HABER MERKEZİ)

zile-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu