Ekonomi

Ocak ayı dış ticaret rakamlarının açıklandığı toplantıda TİM Başkanı Gültepe konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “Küresel pazarlardaki gelişmeler nedeniyle zorlu geçmesi beklenen rekorlarla dolu bir yıla girmek, tüm ihracat ailemiz için büyük bir motivasyon kaynağı oldu. .” dedim.

TİM’in Ocak ayı ihracat verileri, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla Ankara’da düzenlenen toplantıda paylaşıldı.

Toplantıda konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Cumhuriyetin 100. yılına rekor ihracatla başlamanın gururunu yaşadıklarını belirterek, Avrupa ve ABD ekonomilerindeki daralmaya rağmen Ocak ayında elde edilen performansın yıla rekorla girildiğini söyledi. küresel pazarlardaki gelişmeler nedeniyle güçlü olması beklenen ihracat, tüm ihracat ailesi için büyük bir motivasyon kaynağı. .

Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre ocak ayında ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,4 artışla 19,4 milyar dolara yükseldiğini belirten Gültepe, “256 milyar dolarlık ihracata ulaştık. “Yılın aynı dönemine göre 900 milyon dolar fazla ihracat yapmamız gerekiyor. Ocak ayında bu başarıyı yakaladık. Önümüzdeki aylarda çok daha yüksek bir performans göstererek yılı 100. yılımıza yakışır bir ihracatla kapatmak için var gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.

Suudi Arabistan’a ihracat 22 kat arttı

Gültepe, reyonlar bazında bakıldığında Ocak ayında en fazla ihracatın otomotiv tarafından yapıldığını belirterek, “Otomotiv geçen ay 2,7 ​​milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Kimya 2,3 milyar dolar ile ikinci, hazır giyim 1,6 milyar dolar ile üçüncü oldu. milyar dolar, elektrik-elektronik 1,2 milyar dolar oldu.Çelik milyar dolarlarla dördüncü, 1,1 milyar dolarla beşinci sırada yer aldı.” dedim.

Ocak ayında 46 ilin ihracatında artış yaşandığını vurgulayan Gültepe, şunları kaydetti:

“İhracatta ilk 5 ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Gaziantep olarak sıralanıyor. İhracat ailemize ilk kez katılan bin 641 firma 81,9 milyon dolar ihracat yaptı. Adet ihracat değerimiz yüzde 24,2 artışla 1,56 oldu. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1. En çok ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla Almanya, ABD, Rusya, İngiltere ve İtalya oldu. Bazı ülkelerde dikkat çekici artışlar kaydettik. Suudi Arabistan’a ihracatımız 22 kat, ihracatımız ise 22 kat arttı. Kazakistan’a 2 kat, İsviçre’ye ihracatımız ise 1,5 kat.” Özellikle Suudi Arabistan’a yapılan ihracatta değerli bir toparlanma süreci yaşıyoruz. Türki Cumhuriyetler’e olan ihracatımızın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 60 arttığının da altını çizmek isterim.”

“Şubat ve Mart aylarında 17 ülkeye ticaret heyeti düzenlenecek”

Mustafa Gültepe, Türkiye’nin ihracatta büyük hedefleri olduğunu, mevcut pazarlardaki payını artırmaya çalışırken bir yandan da yeni pazarlar bulmaya çalıştıklarını söyledi.

Geçen hafta Ticaret Bakanı Mehmet Muş başkanlığında 105 kişilik bir heyet ile Venezuela’yı ziyaret ettiklerini belirten Gültepe, “Geniş bir katılımın olduğu ticaret heyetimiz son derece verimli geçti. 67 firma yetkilimiz daha fazlası ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Ayrıca Venezuelalı yetkililer ve iş dünyası temsilcileri ile birlikte ülkemiz için uygun bir pazar olan Venezuela’ya bu ziyaretimizin ihracatımıza büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.Pakistan’a giden heyete 38 firma dahil oldu. Aynı tarihlerde 500’e yakın ikili iş görüşmesi gerçekleştirdik Şubat ve Mart aylarında Tayland’dan Fas’a “Malezya’dan Kolombiya’ya 17 ülkeye ticaret heyetleri düzenleyeceğiz. Ticaret diplomasisine ara vermeden devam ediyoruz. Bu yılı 100 ticaret heyeti ile tamamlamayı hedefliyoruz. Ayrıca yıl sonuna kadar 45 adet alım heyetini ülkemizde ağırlayacağız.” diye konuştu.

“Kamu ve özel sektör iş birliği ile ihracatımızı büyütmeye devam edeceğiz”

TİM Başkanı Gültepe, ocak ayında ihracat ailesi için hem yurt içinde hem de yurt dışında olumlu gelişmeler olduğunu belirtti.

Sanayide kullanılan elektrik ve doğalgaza geçen ay iki kez indirim yapıldığını hatırlatan Gültepe, şöyle devam etti:

“2 Ocak’ta yıllık dış ticaret verilerini açıkladığımız toplantıda dile getirdiğimiz taleplere hızlı bir şekilde cevap veren Cumhurbaşkanımıza ve hem Ticaret Bakanımıza hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Kamu ve özel sektör işbirliği ile ihracatımızı büyütmeye devam edeceğiz.Ana pazarlarımız Avrupa ve son dönemde ABD’den olumlu haberler gelmeye başladı.IMF, ABD’nin ekonomik büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize etti ve Avro Bölgesi Bileşik PMI Endeksi Ocak’ta 49,3’ten 50,2’ye yükselen Avro Bölgesi Bileşik PMI Endeksi, 7 ayda ilk sırayı alarak, “Bu işaretlerin önümüzdeki aylarda ihracatımıza olumlu yansıyacağına inanıyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu