Yaşam

Gelincikler Hakkında İlginç Gerçekler

Vahşi yaşamdaki hayvanların çoğu, katı yaşam kurallarına uyum sağladıkları için genellikle oldukça sert görünümlü canlılardır, ancak gelincik onlardan biri değildir. Gelinciğin küçük bir kürkü, hafif bir pulu ve sevimli bir yüzü vardır. Memeli gelincik, kemirgen değilDaha da ilginci bu kadar küçük olmasına rağmen etobur bir canlı olması.

Gelincik, Mustelidae familyasının Mustela cinsine ait küçük memelilerin genel adıdır. Bu nedenle Ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın her yerinde farklı alt türlere sahip gelinciklere rastlamak mümkündür.Kimi en kurak topraklarda, kimi karda bile yaşayabilen bu canlılar hakkında ilk kez duyacağınız ilginç bilgilere bir göz atalım ve gelinciği biraz daha yakından tanımaya çalışalım.

Gelincik hakkında bazılarını ilk kez duyacağınız farklı bilgiler:

  • Gelincik, dünyadaki en küçük etçil yaratıktır.
  • Gelinciklerin birçok farklı alt türü vardır.
  • Gelincikler gece yaratıklarıdır ve her zaman yemek yemek zorundadırlar.
  • Yılda onlarca yavru doğurabilirler.
  • Gelinciklerin sempatik görüntülerinin altında profesyonel bir katil yatıyor.
  • Savaş dansları avlarını endişeden öldürebilir.
  • Bazı gelinciklerin kürkü mor renkte parlıyor.
  • Bazı türler dışında gelincik popülasyonu en hareketli dönemini yaşıyor.

Gelincik, dünyadaki en küçük etçil yaratıktır:

Dünyanın birçok farklı yerinde yaşayan birçok farklı alt türü olmasına rağmen gelincik sınıfına ait bir canlı da bulunmaktadır. 340 grama kadar ağırlığa ve maksimum 41 cm uzunluğa sahip olabilir. Mustela nivalis adı verilen en küçük gelincik çeşidi, yaklaşık 71 gram ağırlığında ve sadece 20 cm uzunluğundadır. Bu yapısal özelliklerinden dolayı gelinciğin dünyadaki en küçük etçil canlı olduğunu kesin olarak söyleyebiliriz.

Gelinciklerin birçok farklı alt türü vardır:

  • afrika gelinciği
  • Kolombiya gelinciği
  • Avrasya vizonu
  • Endonezya gelinciği
  • Malaya gelinciği
  • Sibirya gelinciği
  • siyah çizgili gelincik
  • gelincik
  • Gelincik
  • uzun kuyruklu gelincik
  • sarı göbekli gelincik
  • ortak gelincik
  • bozkır gelinciği
  • kara ayaklı gelincik
  • gelincik
  • deniz vizonu
  • amerikan vizonu

Dünyanın farklı yerlerinde görülen gelincik türlerinden bazıları bu haldedir. Deniz vizonunun 1894 yılında avlanma nedeniyle neslinin tükendiği iddia ediliyor. Bu tür kakım, gelincik ve gelincik ülkemizde yaygındır. Sırtları genellikle kırmızımsı kahverengi, göbek tüyleri beyazdır. Kuzey Amerika, Asya, Avrupa ve hatta Afrika’nın her yerindeki diğer ırklarla rekabet edebilirsiniz.

Gelincikler gecedir ve her zaman yemek zorundadır:

Bu kadar küçük etobur canlıların bu kadar başarılı bir şekilde hayatta kalabilmelerinin sırrı, muhtemelen gece olmalı. Gelincikler gündüzleri uyur ve geceleri ava çıkarlar. Sıçan, fare, tarla faresi, tavşan, kurbağa, kuş ve yumurta gibi avlayabilecekleri tüm küçük canlıları avlarlar. Gelincikler vücut yapıları gereği yağ depolayamadıkları için sürekli yemek yemek zorundadırlar. Bu, her gün vücut ağırlıklarının yüzde 60’ını yemeleri gerektiği anlamına gelir. Yani bir gelincik o gün avlanamıyorsa ölmesi kolay.

Yılda onlarca yavru doğurabilirler:

Gelincikler yaşadıkları coğrafyaya göre değişmekle birlikte genellikle bahar ve yaz aylarında çiftleşirler. Ortalama gebelik süresi 45 gündür. Bir doğumda en fazla 9 yavru doğabilir. Bir dişi gelincik yılda en az 3 kez doğum yapabilir. Yavrulara anne bakar, ancak baba avlanıp yuvaya yiyecek getirebilir. Gelincikler bu kadar küçük canlılar olmalarına rağmen üreme dönemi dışında yalnız yaşayan canlılardır. Bölgelerini korurlar ve hatta kokarcaya benzer bir koku salarlar.

Gelinciklerin sempatik bakışlarının altında profesyonel bir katil yatıyor:

Yazık aslında doğadaki tüm hayvanlar gibi hayatta kalmaya çalışıyorlar ve her gün yüklerinin yarısını yemek zorunda oldukları için sürekli avlanmak zorundalar ama öldürme biçimlerinin diğerlerine göre fazla profesyonel olması biraz ürkütücü. sevimli yüzleri. Gelincik avını yakalar, uzun gövdesiyle sarar ve bir kez boynunu ısırır. Bu ısırık o kadar güçlüdür ki avın omuriliği yırtılır ve av oracıkta ölür.Kesinlikle acısız bir ölümdü ama yine de ürpertici.

Savaş dansları avlarını endişeden öldürebilir:

Gelincikler, bu türden birçok etobur memelide olduğu gibi bir tür savaş dansı yaparlar. Avlarını gördüklerinde bir anda karşınıza çıkarlar. ve onu bir kenara itmek için bir savaş dansı başlatırlar. Öyle ki bazı tavşan türlerinin bu dansın ürkütücü olmasından dolayı dehşetten öldükleri görülmüştür. Gelincikler koruyucu canlılar olduklarından, bu dansı farklı bir birey kendi bölgelerine girdiğinde de yaparlar. Bu dansın onlar için aynı zamanda eğlenceli bir aktivite olduğunu düşünüyoruz çünkü bu dansı sebepsiz yere yaptıkları görülmüştür.

Bazı gelinciklerin kürkü mor renkte parlar:

Amerika Birleşik Devletleri’nde bir zamanlar vizon olarak adlandırılan gelincik çeşitlerinin kürkü, en pahalı ticari ürünlerden biriydi. O zamanlar Pensilvanya eyaletinde yaşayan üç türden birinin kürkü inanılmazdı ama ultraviyole ışık altında mor ve eflatun karışımı bir ışıltıyla parlıyordu. Ne yazık ki bu ilginç özellik tıbbın sonunu getirdi.çünkü zenginlerin arasında bu kürk bir cins statü göstergesine dönüşmüş ve avcılar önlerine çıkan tüm gelincikleri avlamaya başlamışlar.

Bazı çeşitler dışında haşhaş popülasyonu en aktif halindedir:

Bir zamanlar doğada zevk için öldüren tek canlı olan insanların avlanması nedeniyle gelincik popülasyonu yok olma eşiğine gelmişti. Neyse ki, bu yıllar içinde değişti ve IUCN’nin Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesine göre Şu anda gelinciklerin neslinin tükenmesi söz konusu değil.Gelincikler, Japon gelincikleri ve Kolombiya gelincikleri, habitatlarındaki ormansızlaşma nedeniyle tehlike altında.

Konuyla ilgili farklı bir detay daha var. Uzmanlara göre, Yeni Zelanda’da bulunan gelincikler en az tehdit altındaki gelincik türüdür. Ancak ilginç bir şekilde, bu gelincikler aynı zamanda invaziv tıp olarak da kabul edilir. Ülke yetkilileri, bu istilacı türün yerel vahşi yaşamı yok ettiğinden endişe duyuyor. 2050 yılına kadar hepsini yok etmeyi planlıyor.Yani gelincik popülasyonunun en yoğun olduğu bölge aynı zamanda bu canlıların en büyük tehdit altında olduğu bölge haline geldi.

Küçük boylarına ve sevimli yüzlerine rağmen etobur olan gelincikler hakkında, bazılarını ilk kez duyduğunuz en farklı bilgilerden bahsederek. bu sıra dışı canlıları daha yakından tanımaya çalıştık. Bahis ile ilgili düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

guroymakhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu