Ekonomi

Endonezya Devlet Başkanı Widodo: “Savaşı durdurmalıyız”

Endonezya Devlet Lideri Joko Widodo, dünyanın en büyük 20 iktisadının temsil edildiği G20 Zirvesi’nde liderlere seslenerek “savaşı durdurmalıyız” çağrısında bulundu.

Widodo, Endonezya’nın konut sahipliğinde 15-16 Kasım’da Bali’de düzenlenen 17’nci G20 Liderler Zirvesi’nde basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasında Polonya’nın dün Ukrayna sınırında köye bir füzenin düşmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Polonya’daki duruma ait olarak tüm taraflara serinkanlılığın korunması ve tansiyonun artmasından kaçınılması davetinde bulunuyorum.” dedi.

Widodo, ABD Başkanı Joe Biden’ın da ilk bilgilerin Polonya’ya düşen füzenin, Rusya tarafından fırlatılması olasılığının düşük olduğunu gösterdiğini ifade ettiğini hatırlattı.

Son dönemde özellikle Rusya ve Ukrayna arasında artan gerilimi işaret eden Endonezya Devlet Başkanı Widodo, “Ben her vakit savaşın yıkım getireceğini söyledim. Bu yüzden savaşı durdurmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Widodo, zirve kapsamında toplam hacmi 1,5 milyar dolarlık bir salgın fonunun oluşturulmasına karar verildiğini belirtti.

Widodo, dün zirvenin açılış konuşmasında da, “Sorumluluk sahibi olmak, savaşı bitirmemiz manasına geliyor. Savaş bitmezse, dünyanın ilerlemesi sıkıntı olacak. Savaş bitmezse, gelecek jenerasyonlar için sorumluluk almak güç olacak. Savaşın, ikinci bir soğuk savaşa dönüşmesine müsaade vermemeliyiz. Dünya, ikinci bir soğuk savaşa düşmemeli. ” tabirlerini kullanmıştı.

Liderlerin iki gün süren toplantılarının akabinde 52 unsur halinde yayımlanan G20 Tepesi Sonuç Bildirgesi’nde de Rusya’ya Ukrayna’dan şartsız halde büsbütün çekilmesi davetinde bulunulmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu