Haber

628 teknik personelin zabıta olarak atanması İBB Meclisi’nde görüşüldü.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde belediye bünyesinde 628 teknik personelin zabıta memuru olarak atanması gündeme geldi.

İBB Meclisi Haziran ayı toplantısının dördüncü oturumu, Meclis 2. Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Kalaycı başkanlığında Saraçhane’deki belediye binasında gerçekleştirildi.

Soru önergesinde konuşan Temel Haklar Komisyonu Başkanı Ali İstek Teke, İBB Başkanlığı ve bağlı şirketlere ait personelin görev tanımlarında yer almayan işlerde çalıştırıldığını, çalışanların adreslerinden uzak yerlere gönderildiğini söyledi. son seçimlerden sonra herhangi bir talepleri olmadığı halde ikamet ve çalışma izni verilmediği ve çeşitli yöntemlerle istifaya zorlandıkları öğrenildi. Mobbing yollarının uygulandığını söyledi.

Teke, belediye bünyesinde 628 teknik personelin Zabıta Yönetmeliği ve Devlet Memurları Kanunu’na aykırı olarak polis üniforması giydirilerek zabıta görevine atandıklarını, vardiyalı çalışma saatlerine göre gece gündüz çalıştırıldıklarını bildirdi.

Ali İstek Teke yaptığı konuşmada şu soruları sordu:

“Seçimlerden sonra İBB Başkanlığı ve ona bağlı şirketlerde görev yapan personelin talepleri olmadan görev ve görevlerinde neden değişiklik yapıldı? Bu değişiklikte hangi kriterler kullanıldı? Karşısında birçok personel istifa seçeneğini tercih etmeye zorlandı mı? görev yerlerini değiştirip daha düşük statüde ve daha düşük maaşla çalışmak?” Kaç çalışanımız pozisyon ve pozisyon değiştirdi? Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, 14 ve 28 Mayıs tarihlerinde, İBB ve bağlı şirketlerinin yöneticilerine, neden oy kullandıklarını gösteren fotoğraflar çekerek kendilerine göndermeleri talimatı verildi. Çalışanlar üzerindeki bu baskı ile onlarla aynı siyasi görüşleri paylaştılar.’Çalışan olmayanları etiketlemek mi amaçlanıyor?

Bazı bağlı şirketlerde yüzde 10 gibi çok düşük bir zam yapıldığını ve insanca çalışma koşullarının sağlanmadığını belirlediklerini belirten Teke, “Firmalardaki farklı zam oranlarının amacı ne? Haksız fiyat politikası uygulayarak barınmasını sürdüremiyor, temel çalışma koşulları bile sağlanamıyor” dedi. Belediye çalışanlarının işten çıkarılmayacağına dair İBB Başkanı tarafından verilen ve tutulmayan onurlu sözlerin İBB Başkanı tarafından defalarca hatırlatılması karşısında, İBB AK Parti Meclis Kümelenmesi ve kamuoyunun kararlı duruşu sayesinde, çeşitli sistemlerle kolay kolay işten çıkaramadığınız işçilerden mobbing yaparak. İstifaya zorlayarak kurtulmak mı isteniyor?” diye konuştu.

Teknik personelin polis olarak atanması

İBB’de 15 yıldır görev yapan 628 teknik personelin neden zabıta olarak atandığını soran Teke, şöyle devam etti:

“Zorla polis olarak atanmalarının kanuna aykırı olduğu bilinmesine rağmen, bu çalışanların kolluk haklarından yararlanmalarına izin verilmemekte, fazla mesai ve fazla mesai yaptırılmakta, yol masrafları, haftalık izin hakları, diğer sosyal ve kişisel haklar ihlal ediliyor, karşı çıkanlar mobbinge maruz kalıyor ve sürgünle tehdit ediliyor.Temalar gerçek mi?

“Bakanlıktan yanıt bekliyoruz”

Mecliste konuşan CHP Grup Sözcüsü Mesut Kösedağı, Teke’nin teknik personelle ilgili sorularını yanıtladı.

Kösedağı, “Bir algı oluştu. 630 sözleşmeli arkadaşımızı memuriyete girince masa başı işlerden aldık, hepsini zabıta olarak sahaya gönderdik… Bu arkadaşlarımız, verdiği bir sözle. Rahmetli (Kadir) Topbaş 2014 seçimleri öncesi bir anda İBB’ye girdi.’Teknik kadro’ ile sözleşmeli olarak çalışmaya başlıyorlar.O günden itibaren imzaladıkları sözleşmede bu arkadaşlar zaten İBB’de çalışıyorlar. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile sözleşmeli arkadaşlarımız Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi İBB’de de memur oldular, “Güzel bir uygulama ama onların ekibi polis değil, teknik ekip. Bir eylem var. Arkadaşlar aslında yıllardır o birimde çalışıyorlar. Mağdur olmasınlar diye bakanlığa yazdık, kurumla da görüştük, bakanlıktan cevap bekliyoruz.” dedi.

Polislik mesleğinin güzel bir meslek olduğunu ifade eden Kösedağı, hiçbir personele “Gidin oy verin, fotoğrafınızı çekin” dedi. etmediklerini söyledi.

Kösedağı, İBB ve CHP’nin her zaman emekçinin yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından önerge oybirliğiyle kabul edildi.

Öte yandan, Sarıyer Ayazağa’daki 85 parselin Sarıyer Ayazağa’da 85 parsel üzerinde hak sahibi olan vatandaşlara satılması ve İBB’ye ait 23 bin metrekarelik parsel için hasılat paylaşımı veya kat sözleşmesi yapılması kararı oybirliğiyle kabul edildi. Mecliste.

kepsutajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu