Haber

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi faaliyete geçecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin bu yıl faaliyete geçecek olmasından memnuniyet duyuyoruz. Bu üniversitenin imzası olacak. Eğitim alanındaki işbirliğimizin artması, Japonya ile olan işbirliğimizin çeşitliliğini de artıracaktır.” “Bu onun kazanmasına olanak sağlayacak” dedi. Japonya Dışişleri Bakanı Yoko, “Depremlerin sık yaşandığı ülkeler olarak, Türk atasözünün ‘Dost karanlık zamanında tanınır’ ifadesiyle bu durumlarda birbirimize yardımcı olan ilişkiler kurduk.”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko ile Bakanlıkta bir araya geldi. İki Bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Ocak ayı başında Japonya’da yaşanan deprem ve Tokyo Haneda Havalimanı’nda meydana gelen uçak kazası nedeniyle geçmiş olsun dileyerek konuşmasına başlayan Fidan, şöyle devam etti:

“TÜRKİYE-JAPONYA ENERJİ FORUMU ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

“Sayın Bakanımızın ziyareti, diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun 100. yılını kutladığımız 2024 yılının hemen başında gerçekleşiyor. Bu anlamlı yılı ülkelerimize yakışır şekilde kutlamak için hep birlikte çalışıyoruz. Yıl boyunca düzenleyeceğimiz kültürel, akademik ve ekonomik etkinliklerle ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırıyoruz.

Gündemimizin önemli konularından biri olan Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin bu yıl faaliyete geçecek olmasından memnuniyet duyuyoruz. Eğitim alanındaki iş birliğimizin sembolü olacak bu üniversite aynı zamanda Japonya ile iş birliğimizin çeşitlenmesini de sağlayacak.

Bu yıl ilk kez düzenlenmesi planlanan Türkiye-Japonya Güç Forumu ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Birçok alanda olduğu gibi enerji alanında da mevcut işbirliği potansiyelinin hayata geçirilmesine önem veriyoruz.

Kore Yarımadası ve Asya-Pasifik bölgesindeki yeni gelişmeleri ele aldık. Gazze’deki katliamın ve Ukrayna’daki savaşın bir an önce sona ermesi gerektiğini vurguladık. Daha temiz insanların kanının akmasına izin verilmemelidir. “Ortadoğu’da kalıcı barışın ancak iki devletli çözümle sağlanabileceğine inanıyoruz ve onlarla aynı görüşleri paylaşmaktan mutluluk duydum.”

YOKO: DEPREMLERİN SIK YAŞADIĞI ÜLKELER OLARAK BİRBİRİMİZE YARDIMCI İLİŞKİLER KURDUK

Japonya Dışişleri Bakanı Yoko şunları söyledi:

“İki ülke coğrafi olarak birbirine uzak olsa da 1890’da meydana gelen Ertuğrul Fırkateyni faciasıyla başlayan köklü bir etkileşim tarzına sahipler. Ayrıca depremlerin sık yaşandığı ülkeler olarak Türk atasözüne dayanıyorlar’ Dost karanlık zamanlarda bilinir’ Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu durumlarda birbirimize yardımcı olacak bağlantılar kurduk.

Geçtiğimiz Şubat ayında Türkiye’de meydana gelen büyük depremlerde 50 binden fazla insan hayatını kaybetti. Japon hükümeti depremzedelere yardım sağladı ve afet bölgesinin yeniden inşasına yardım etti. Ayrıca son depremin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Sayın Fidan’dan taziye mesajları aldım. Size içtenlikle teşekkür ediyorum.

Stratejik ortak olan Türkiye ile ilişkilerin daha da geliştirilmesi konusunda Dışişleri Bakanı Sayın Fidan ile mutabakata vardık.

Japonya-Türkiye ilişkilerinin geleceği parlak. “Japonya olarak Türkiye ile daha geniş işbirliğimizi derinleştirme isteğim güçlendi.”

haberkangal.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu