Ekonomi

Graham Ukrayna’ya koşullu kredi yardımı konusunda iyimser

ABD Senatörü Lindsey Graham, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ile kısa bir süre önce yaptığı görüşmenin ardından, ABD Kongresi’nin Ukrayna için önerilen yardım paketini onaylayacağından emin olduğunu ifade etti. Ancak bu yardımın bir hibeden ziyade düşük faizli, feragat edilebilir bir kredi olarak yapılandırılması gerektiğini vurguladı. Graham’ın tutumu diğer Cumhuriyetçilerle aynı doğrultuda ve daha önce eski Başkan Donald Trump tarafından savunulan mali yaklaşımı yansıtıyor.

Kiev’de düzenlediği basın toplantısında Senatör Graham, yardım paketine ilişkin yasama sürecini etkileyen sınır güvenliği gibi ABD’nin iç meselelerinin dikkate alınmasının önemine değindi. Ülkenin 34 trilyon dolarlık borcunun ve Ukrayna’ya sağlanan mali destek konusunda Amerikalı vergi mükellefleriyle iletişim kurulması gerektiğinin altını çizdi.

Başkan Joe Biden’ın Kongre’den onaylamasını istediği yardım paketi 60 milyar dolar tutarında. Senato tasarıyı kabul etmiş olsa da, liderlerin henüz oylamaya izin vermediği Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmeyi bekliyor. Bu gecikme, söz konusu liderlerin Trump’la yakın bağları göz önüne alındığında dikkate değer.

Güney Carolina’yı temsil eden Graham, Senato Cumhuriyetçilerinin %70’inin ve Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerinin de benzer bir oranının Ukrayna’yı desteklemenin gerekliliğini kabul ettiğini belirtti. Seyahatinden önce Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson ile faizsiz, feragat edilebilir kredi seçeneğini görüştüğünü belirten Graham, bunun yakın gelecekte Temsilciler Meclisi’nden geçmesi beklenen pakete dahil edilmesini umduğunu ifade etti.

Başkan Zelenskiy gece yaptığı video konuşmasında yardım paketi ya da kredi önerisi hakkında yorum yapmadı ancak Graham ile “Ukrayna için daha fazla işbirliği ve destek” konusunda yaptığı görüşmelere değinerek özgür ulusların özgürlük ve güvenliğinin devamını sağlayacak adımların atılması gerektiğinin altını çizdi. Zelenskiy ayrıca Graham’a Rusya’nın bazı ilerlemelerine rağmen cephe hatlarının birkaç aydır büyük ölçüde değişmediği mevcut savaş durumu hakkında da bilgi verdi.

Senatör Graham, Temsilciler Meclisi’nin yardım paketini onaylayacağı konusunda “her zamankinden daha iyimser” olmaya devam ediyor ve onayın haftalar değil günler içinde gelebileceğini öne sürüyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

dazkirihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu