Haber

Çocuklar bu yıl ilk kez Kaçkarlar’da Heliski heyecanına katıldı.

Dünyanın en değerli, seçkin ve tehlikeli SporKollarının ortasında gösterilen ‘helicalfoot’, dünyaca bilinen adıyla ‘helix’ bugün Kaçkar Dağları’nda yapıldı.

Kaçkar Dağları’nda 17 yıldır ‘sarmal’ heyecanı yaşanıyor. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası’na dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen sporcular, önceden belirlenen ve hiç kayak yapılmamış pistlerin tepelerine helikopterle bırakılıyor. Parkur bitiminde kayakçılar tekrar helikopterle alınarak tekrar zirvelere bırakılıyor. Kaçkarlar, heliski için dünyada en çok tercih edilen 10 noktanın ortasında yer alıyor. 8 Ocak 2023 tarihinde yapılması planlanan Heliski, hava şartlarından dolayı yapılamadı. Heliski Heyecanına bu yıl ilk kez çocuk sporcular velileri ile birlikte katıldı. Sisli havalarda kalkış yapamayan helikopterlere alternatif olarak snowtrack adı verilen araçlarda kullanılmaktadır.

Güvenlik zirvede

Helikayak, dışarıdan göründüğünün aksine önemli bir güvenlik ve izin süreci gerektirir. Bu sporun Türkiye’de yapılabilmesi için organizasyon şirketlerinin Rize ve Artvin Valiliklerinden, Genelkurmay Başkanlığından, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğünden, Yaban Hayatı Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden gerekli birçok izni alması gerekmektedir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü. Uçuşlardan önce Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uçuş güzergâhları belirlenir ve izin verilir. Aktif olarak görev alacak pilotlar özel eğitimlerden geçiyor. Sporculara yerleşim yeri dışında hayatta kalma ve kış üslerinde hayatta kalma eğitimi verilmektedir. Sporcuların konumlarını belirleyebilmeleri için radyolar, uydu telefonları, GPRS vericileri ve haritalar bulunmaktadır. Sporcular da çığ riskine karşı sırtlarındaki hava yastıkları ile kayıyorlar.

“Bir kere gelen misafir tekrar gelmek ister”

Heliski Operasyon Sorumlusu Celal Özkan, yoğun talep nedeniyle bu yıl sürenin uzatıldığını belirterek, “Heliski’de ilk kümemiz 16 kişi. Bu yıl ilk kez çocuklu bir aileyi ağırlıyoruz. En genç sporcumuz 6 yaşında. eski.Bu yıl ortalama 400 misafir ağırlamayı planlıyoruz.Dün uçuşumuzu yaptık.Hava şartlarından dolayı uçamadık.Heliski dönemi 13 hafta sürecek.Normal döneme ilk başladığımızda 6 hafta sürüyordu. Sonra 8 haftaydı, sonra 10 oldu. Bu yıl ilk defa yılı 13 hafta ile tamamlayacağız. Şimdi gelecek yıl çeşitlerinin satışı başladı” dedi.

“Burası Heliski için çok daha güzel”

Heliski pilotu Rolen Broner, Kaçkar Dağları’nın heliski için diğer ülkelere göre daha uygun olduğunu belirterek, “Kaçkar dağları çok çekici. Çok dağa gittim. İsviçre’de dağlar daha yüksek, kayalık çok yer var ama burası çok daha fazla. Heliski için keyifli. Heliski için şartlar daha keyifli. Karın kalitesi çok daha iyi” dedi. – RİZE

gerze-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu