İşe gidemeyen depremzedeler için teşvik beklerken işten çıkarmalar gündemde
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden etkilenen geniş coğrafya ve tahribatın boyutu bir yandan deprem hazırlığı konusunda yeterli farkındalığın olmaması, gözler ekonomik verilerde olsun olmasın acıyı da büyütüyor. Depremlerin etkisinin fazla olduğu dönemlerde öncelikle arama kurtarma çalışmaları için olmak üzere yardım, geçici barınma, gıda gibi temel ihtiyaçlar için yardıma büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Bu durum gönüllülerin işlerine dönmesini zorlaştırırken bir yandan da faaliyetlerini daha az etkiyle sürdüren işletmelerde temel ihtiyaçlarından mahrum kalan depremzedelerin durumu sorgulanıyor.
Hayatta kalanların ağır travmalarla baş başa bırakıldığı bölgede, beslenme, barınma, hijyen ve giyim gibi yaşamın devamı için gerekli olan temel ihtiyaçlar için bölgeye yardım yağıyor ve şirketler için işe başlama konusu gündeme geliyor. ön.
Depremin ardından faaliyetlerine başlayan şirketler de personelini işe dönmeye davet ediyor. Davete rağmen işine dönmeyen depremzedeler de tazminatsız işten atılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Haklı fesih ile işten çıkarılan işveren ihbar ve kıdem tazminatı ödemek zorunda değildir.
Bu durumda çalışamayacak durumda olan depremzedelerin öncelikle rapor almaları gerekmektedir. Çalışanın patrona fesih hakkı vermeden kullanabileceği kesintisiz rapor süresi çalışma süresine göre değişmekle birlikte bu durum aşağıdaki formdaki tabloda görülmektedir.
Deprem nedeniyle ücretsiz izin kararı alınması durumunda emsal olarak işten çıkarma yasağının uygulanması bekleniyor.
Deprem bölgesinde çalışanını işten çıkaran şirketlerin feshi İş Kanunu’nun 25. Madde (III) maddesi haline gelir.